Haar krullen met een stijltang
Haren krullen

Haar krullen met een stijltang

Als je het al vaker hebt gedaan, weet je het als geen ander: het krullen van je haar is niet altijd een soepele ervaring. Maar het hebben van een bos volumineuze krullen is simpelweg té onweerstaanbaar om je er zomaar bij neer te leggen dat het misschien wel niet gaat lukken. 

Maar wat nu eens als we je zouden vertellen dat je haar ook kunt krullen met een stijltang? Daar heb je die speciale krultang dus helemaal niet voor nodig! Maar als je dit nog nooit hebt gedaan kan het nogal een opgave zijn/lijken. Maak je echter geen zorgen: er zijn slechts een aantal stappen die je hoeft te onthouden. 

Volg ze allemaal, zodat je voortaan in een mum van tijd prachtige krullen kunt maken met je stijltang!

Krullen maken met een stijltang; 5 stappen

De volgende stappen kun je volgen als je ‘normale’ krullen wilt maken. Later zullen we tevens uitleggen hoe je verschillende soorten krullen kunt creëren met je stijltang. 

Stap 1: Spray je haar in met een hittebeschermer

Veiligheid staat altijd voorop, zo ook met het krullen van je haar. Zorg er dan ook voor dat je een hittebeschermende spray gebruikt om te voorkomen dat je mooie lokken gefrituurd worden of beschadigd raken.

Stap 2: Begin aan de rechterkant met krullen

Verdeel je haar in een rechts en links sectie en begin aan de rechterkant. Scheid een haarlok van een paar centimeter (ongeveer 2,5), dat zich het dichtst bij je nek bevindt, en stop het tussen de twee klemmen van de stijltang in. Draai vervolgens in één vloeiende beweging je pols weg van je gezicht, zodat het haar over (dus niet onder) de stijltang valt.

Om de krul te creëren moet je ervoor zorgen dat de pluk rond de tang blijft wikkelen terwijl je de stijltang richting je punten duwt. Het is in principe dezelfde techniek als het krullen van een lint zou met een schaar. Onthoud bovendien: hoe kleiner de pluk, hoe gekrulder je haar zal zijn. 

Stap 3: Pak de haren bij je haarlijn aan

Werk de rechterkant van je hoofd af door steeds verder naar de haarlijn toe te werken. Eenmaal daar aangekomen pak je de haarlok bij de haarlijn vast, klem je het halverwege vast en draai je de stijltang vervolgens weg van je gezicht. Dit haar is onopvallend en heel gemakkelijk te krullen, omdat het haar bij de haarlijn meestal niet zo dik is als de rest van je haar.

Stap 4: Ga verder met de linkerkant en begin weer met stap 2

Herhaal de tweede stap, maar deze keer aan de linkerkant van je hoofd. Ben je rechtshandig? Dan moet je rechterarm boven je hoofd reiken en moeten  je vingers naar de grond wijzen, terwijl je het middelste gedeelte van je haar gaat krullen met de stijltang. Deze houding voelt misschien een beetje vreemd, maar is helemaal de juiste. Het helpt je namelijk om de stijltang beter onder controle te houden. 

Stap 5: The finishing touch

Herhaal stap 4 en werk het haar bij je haarlijn aan je linkerkant af. Nogmaals; je zult je rechterarm boven je hoofd moeten reiken en hem voor je gezicht moeten brengen om de stijltang onder controle te houden. 

Haal je vingers af en toe door de krullen om ze een beetje te breken, of je gebruik een borstel met varkenshaar voor een meer gelijke afwerking (dit geldt vooral wanneer je niet van de gescheiden spiraalvormige look houdt).

Ready, steady, go

En…that’s it! Met een stijltang krullen maken is echt zo eenvoudig. Vergeet niet om je haar in te sprayen met een goede haarlak om ervoor te zorgen dat je krullen de hele dag op en top blijven zitten.

Tip: als je compactere krullen wilt neem je plukken haar van minder dan 2,5 centimeter. Wil je wat lossere krullen, neem je iets grotere plukken. 

Een stijltang gebruiken voor verschillende krullen

Je bent nu eenmaal niet iedere dag in dezelfde mood. Dus wil je ook niet keer op keer rondlopen met dezelfde krullen. Zo simpel is het! Om een beetje te kunnen afwisselen volgen hier daarom verschillende soorten krullen, die net zo eenvoudig te maken zijn als de standaard krul:

Waves maken met een stijltang

Voor strandachtige golven of ‘beachy waves’, kun je twee verschillende methodes toepassen. Eenvoudige beach waves maken met een stijltang doe je door de voorkant van je haar in secties te verdelen en ongeveer 2,5 centimeter per lok te nemen.

Begin bij de wortel en maak een ‘C’ -vorm met de afgeronde curve naar buiten gericht. Afhankelijk van hoeveel golven je wilt maken, kun je de stijltang iets langer of korter ‘slepen’ wanneer je de C-vormige golf maakt. Herhaal deze beweging in de tegenovergestelde richting om een ​​‘S’ te creëren.

Ga door langs de lengte van je haar totdat je de punten hebt bereikt. Gebruik je vingers om de waves haar uit te schudden en spray ze in.

Veerkrachtige krullen maken met een stijltang

Bij veerkrachtige krullen draait alles om lift en volume. Begin ongeveer 2,5 centimeter van de wortel, houd de stijltang verticaal en iets schuin van het gezicht en druk naar beneden. Draai hem vervolgens een halve slag weg van je gezicht. 

Gebruik spanning en houd de haarpunten vast terwijl je de stijltang tot halverwege de lengte laat glijden. Draai vervolgens nog een helft (weg van het gezicht), en laat de stijltang met lichte spanning door de lok heen glijden. Herhaal dit proces twee keer per pluk voor extra veerkracht, of gebruik grotere plukken haar voor een lossere look.

Gepolijste, golvende krullen maken met een stijltang

Wil je waves maken met je stijltang, maar deze aan de onder kant mooi polijsten? Dit kun je onder andere doen door de strandgolven van hierboven te herhalen (de ‘C’-krulmethode), maar dan de ‘C’-vorm veel breder en ronder te maken aan de uiteinden. 

Ook kun je gepolijste krullen met wat meer variatie maken met je stijltang. Pak simpelweg een pluk haar van 2,5 centimeter en breng de stijltang naar de wortel. Strijk de wortel naar beneden (of naar buiten voor meer volume).

Draai de stijltang een halve slag van je gezicht af en trek hem voorzichtig 1,5 centimeter naar beneden. Maak een kleine ‘duik’ waar de eerste golf ophield, en maak een langwerpige ‘C’. Zorg ervoor dat de meer ronde rand aan de binnenkant komt te zitten, dicht bij je gezicht.

Herhaal deze stappen langs de lengte van je haar en eindig met afgeronde punten voor een gepolijste look. Gebruik een kam met grote tanden of je vingers om door je haar te ‘harken’, en breng een lichte haarspray en een haarserum aan voor extra glans.

Andere krulmethoden om je haar te krullen met een stijltang

Dacht je dat dit het was? Dan heb je het mis! Krullen met een stijltang maken kan namelijk op nóg meer manieren. Onder andere de volgende:

Vijf seconden touch-up

Dit is een ideale krul voor als je weinig tijd hebt. Een snelle slag met een stijltang door de uiteinden van je haar voegt een vleugje stijl toe die er fris en modern uitziet. En het mooie hiervan: het is letterlijk in 5 seconden klaar. 

Pak een paar plukjes haar en druk de stijltang naar beneden terwijl je je omdraait. Wissel de richting waarin je je haar krult af, om dimensie en textuur toe te voegen. Het is een super eenvoudige truc en toch lijkt het alsof je net de salon uitloopt!

Hollywood S-waves

De typische Old Hollywood, of S-waves, zijn elegant, strak en vol met volume. Er zijn twee manieren om deze nostalgische krullen te maken met een stijltang. 

Voor strakkere golven maak je afwisselende ‘C’-vormen over de lengte van je haar. Begin aan de zijkant van je hoofd op ongeveer een centimeter van de wortel. Gebruik je vingers om het haar samen te knijpen en duw de stijltang omhoog naar de wortel om een ​​’C’-vorm te vormen. 

Houd de stijltang vervolgens horizontaal en wacht 3 tot 4 seconden. Zet de krul in het midden vast met een clip en ga 2,5 centimeter onder de clip verder met krullen. Deze keer draai je het haar in de tegenovergestelde richting om een ​​achterwaartse ‘C’ te vormen. Volg deze techniek langs de streng en over het hele hoofd, terwijl je van richting verandert.

Kort haar krullen met een stijltang

Laten we eerlijk zijn: het krullen van lang en halflang haar is meestal een stuk gemakkelijker dan het krullen van kort haar. Hoe krul je je korte haar met een stijltang? En kun je überhaupt krullen maken met een stijltang in kort haar? 

Ja, dat kan zeker! Het is misschien even puzzelen, maar het voordeel is: kort haar krult een stuk sneller dan lang haar. In principe werkt kort haar krullen met een stijltang op dezelfde manier als bij lang en halflang haar. Je zult alleen een kleinere stijltang moeten gebruiken, zodat je de plukken haar minstens één keer helemaal rond de tang heen kunt draaien om een krul te creëren.

Goede stijltangen om kort haar mee te krullen zijn mini stijltangen met dunne platen, zoals stijltangen voor op reis. 

Hoe kies je de beste stijltang voor krullen?

Kies de juiste platen

Er zijn drie verschillende materialen die worden gebruikt om de platte, ijzeren platen van een stijltang te maken. Afhankelijk van je behoefte en haartextuur kun je kiezen uit de volgende opties:

  • Keramische platen

Stijltangen met keramische platen warmen gelijkmatig op en houden de warmte lang vast. Ze helpen ook bij het gelijkmatig verdelen van de warmte over je haar. Deze platen zijn veilig voor kort, stug, licht en krullend haar en zijn top voor het creëren van steile lokken en mooie golven. Keramische platen bevatten daarnaast ionen, die je haar een gezonde glans geven.

  • Titaniumplaten

Ga je een stijltang gebruiken met titanium platen? Dan zul je zien dat deze super snel opwarmen en de warmte tevens snel overdragen. Ook kunnen titaniumplaten warmte vasthouden op een constante temperatuur, waardoor je je haar gemakkelijk kunt krullen. Titanium platen zijn vooral ideaal voor mensen met dik en stug haar.

  • Toermalijnplaten

Je haar krullen met een stijltang met toermalijnplaten? Goed idee! Dit soort platen helpen namelijk vocht in de streng vast te houden, waardoor haarbeschadiging wordt voorkomen. Ze verdelen de warmte bovendien gelijkmatig over je haar en blijven tijdens het gebruik op constante temperatuur.

Ga voor flexibele warmte-instellingen

De meeste stijltangen beschikken tegenwoordig gelukkig al over verschillende warmtestanden. Maar let hier toch altijd goed op wanneer je een product gaat kopen. Met een stijltang met instelbare warmte-instellingen kun je namelijk de geschikte temperatuur voor je specifieke haartextuur kiezen, zodat je lokken niet beschadigen.

Bepaal de vorm van de stijltang

De randen van een stijltang kunnen ook een belangrijke rol spelen bij krullen van je haar. Als je specifiek op zoek bent naar een goede stijltang voor krullen, kun je het beste kiezen voor een product met afgeronde randen. Deze zijn namelijk geweldig voor het maken van krullen en golven. 

Ondersteuning voor dubbele spanning

Wil je met je stijltang krullen kunnen maken terwijl je aan het reizen bent? Dan is het belangrijk dat je een stijltang kiest met ondersteuning voor dubbele spanning. Deze zijn namelijk reisvriendelijk. Ze kunnen overal ter wereld worden gebruikt. 

Extra accessoires

Veel stijltangen worden geleverd met verschillende soorten accessoires, zoals een hittebestendige handschoenen of opbergtas, clips, kammen en meer, waardoor ze gemakkelijker te gebruiken zijn.

Daarnaast zijn sommige exemplaren voorzien van automatische uitschakeling: een functie die je niet over het hoofd mag zien. Deze zorgt er namelijk voor dat je stijltang automatisch uitschakelt na een bepaalde periode van inactiviteit. En dit bespaard je dus een hoop stressvolle momenten…

Ook de snoerlengte van de stijltang is iets om over na te denken. Een lang snoer zorgt ervoor dat je niet aan je stijltang hoeft te trekken tijdens het stylen van je haar. Zoek het liefst naar een product met een 360 graden roterend snoer. 

Je haar krullen met een stijltang of een krultang – Wat is het verschil?

Een stijl- en een krul tang; je hebt ondertussen gezien dat je met allebei prachtige krullen kunt maken. Dus ga je nu krullen met de stijltang of met de krultang?

Hoewel stijltangen traditioneel worden gebruikt om je haar meet te stylen, hebben de meeste exemplaren ook de capaciteit om krullen van verschillende groottes te maken. Deze multifunctionaliteit maakt de stijltang een geweldig alles-in-één tool voor je haar. Het vergt dan wel de nodige oefening om krullen te maken met een stijltang, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je het dus gebruiken voor verschillende doeleinden. 

In tegenstelling tot stijltangen zijn krultangen speciaal ontworpen om krullen mee te creëren. De krullen die je verkrijgt met een krultang gaan echter minder lang mee. Waarom? Omdat een krultang de warmte niet altijd gelijkmatig overbrengt op je haar. 

Mocht je er dus al een in huis hebben, raden we je dan ook absoluut aan om je stijltang te gebruiken voor het maken van fantastische krullen.

Met een stijltang krullen maken; dit wil je vermijden

Iedereen leert van zijn/haar fouten. Maar nóg fijner is het om op voorhand al te weten wat je beter niet kunt doen als het gaat om krullen met een stijltang. Houd dan ook rekening met het volgende, vóórdat je aan de slag gaat:

  • Haast je niet terwijl je aan het krullen bent met een stijltang. Door het proces te versnellen, kan het zijn dat je juist een onflatteus kapsel krijgt. Heb je haast? Dan raden we je aan om een krultang te gebruiken of te wachten op een ander moment. 
  • Raak je haarlokken niet meteen na gebruik van de stijltang aan als je haar nog heet is. Er kan dan vuil en zweet van je handen naar je haarlokken worden overgebracht, wat niet echt bevorderlijk is voor mooie krullen.
  • Vermijd het krullen van nat haar. Nat haar is namelijk vatbaarder is voor breuk. En als je een stijltang gaat gebruiken terwijl het nog nat is loop je het risico op haarbeschadiging.
  • Stel de temperatuur niet meteen te hoog in wanneer je je haar gaat krullen met een stijltang. Dit kan namelijk al snel warmteschade veroorzaken. Stem de temperatuur altijd af op je haartype.
  • Vergeet nooit een hittebeschermend product op je haar te gebruiken voordat je je haar met een stijltang gaat krullen.

Een stijltang kiezen om te krullen; een paar goede tools uitgelicht

Je weet ondertussen hoe je haar te krullen met een stijltang. Maar weet je ook welke stijltangen er zoal op de markt zijn die je perfect kunt gebruiken om mee te krullen? Om je wat inspiratie te geven voordat je naar de winkel gaat, volgen hier een aantal topproducten, die stuk voor stuk duurzaam zijn en meerdere warmte-instellingen hebben:  


1. Carmen CR3200

€27,99
Op voorraad
Blokker.nl

De Carmen CR3200 is een stijltang met lange afgeronde platen van 110 millimeter. Dankzij deze platen kun je er super gemakkelijk je haar mee stijlen, maar er ook een mooie slag mee creëren. 

De tool is voorzien van een keramische coating en komt met 6 verschillende warmtestanden, die ingesteld kunnen worden via het LED-display. Dankzij dit temperatuurbereik is deze stijltang geschikt voor het maken van krullen in dik én dun haar.

Bekijk de Carmen CR3200 bij de volgende vertrouwde webshops:


2. Remington S8500 Shine Therapy

Kan je haar wel een verzorgende glansboost gebruiken? Dan is de Shine Therapy straightener van Remington een goede optie. De innovatieve keramische coating van deze goede stijltang is geïmpregneerd met verzorgende Marokkaanse arganolie. Deze wordt door warmte geactiveerd en tijdens het stylen op je haar wordt afgegeven. 

De stijltang is bovendien uitgerust met flexibel bewegende platen, een automatische veiligheidsuitschakeling, een roterend snoer en een automatisch wereldwijd voltage. 

Bekijk de Remington S8500 Shine Therapy bij de volgende vertrouwde webshops:


3. Max Pro XS Stijltang Zwart

Ook deze stijltang kun je gebruiken om mee te krullen. De Max Pro XS heeft, net als de vorige tool, een keramische coating die is geïmpregneerd met Marokkaanse arganolie.

Deze olie zorgt er niet alleen voor dat je haar mooi stijl blijft, maar geeft het ook een prachtige glans. Met deze stijltang kun je dus krullen maken die op en top shinen!

Bekijk de Max Pro XS Stijltang Zwart bij de volgende vertrouwde webshops:


4. BaByliss ST330E Diamond Ceramic

De Diamond Ceramic stijltang van BaByliss is de ideale stijltang om te krullen en te stylen. Dankzij de lange, smalle platen is krullen met deze stijltang een appeltje-eitje. De opstaande randen zorgen er bovendien ervoor dat je haar niet tussen de platen uit glijdt. Binnen 15 seconden is de stijltang al opgewarmd en klaar voor gebruik. 

Bekijk de BaByliss ST330E Diamond Ceramic bij de volgende vertrouwde webshops:


5. CHI G2 Limited Edition Jewel Grandeur

Met de G2 Limited Edition ‘Jewel Grandeur’ van CHI kun jij je haar eenvoudig in model brengen. De stijltang heeft extra dikke platen waardoor deze stijltang ideaal is voor mensen met dik of lang haar. Je kunt er perfect grove krullen mee maken, doordat de platen extra breed zijn.

Daarnaast zijn de platen ook nog eens super flexibel, en zorgen ze voor een gelijkmatige verdeling van warmte. De stijltang heeft bovendien een keramische coating die is verrijkt met micro-conditioners en Marokkaanse arganolie, zodat je haar meteen goed verzorgd wordt.

Bekijk de CHI G2 Limited Edition Jewel Grandeur bij de volgende vertrouwde webshops:


6. Remington S6606 Curl & Straight

De laatste goede stijltang om krullen mee te maken is er wederom een van het merk Remington. Curl & Straight is, zoals de naam al aangeeft, super geschikt voor het maken van prachtige krullen en mooi steil haar. Deze tool heeft namelijk een 2-in-1 ontwerp. De platen zijn zo bevestigd dat krullen draaien een piece of cake wordt!

Je kunt het haar tussen de platen klemmen, de stijltang 180 graden draaien en vervolgens naar beneden trekken. De stijltang is voorzien van een digitaal scherm waarop je de temperatuur gemakkelijk kunt aflezen.

Bekijk de Remington S6606 Curl & Straight bij de volgende vertrouwde webshops:


Conclusie

Als je ooit dacht dat je je haar niet kon krullen met een stijltang, ben je nu hopelijk overtuigd van het tegenovergestelde. Je moet even doorhebben hoe het werkt, maar als je de truc eenmaal onder de knie hebt, is krullen met een stijltang een geweldige manier om prachtige curls te maken.

En het goede nieuws is: je kunt alle soorten krullen maken die je maar wil!Ga je voor prachtige beach waves? Elegante gepolijste krullen? Of toch liever voor de Hollywood-stijl? Aan jou de keus.

Volg simpelweg de bovenstaande stappen en gebruik een tool van goede kwaliteit. Mocht je het lastig vinden om te kiezen, dan zijn de bovenstaande beschreven producten goede opties om uit te proberen.

Je favoriete stijltang gevonden? Dan staat niets je meer in de weg om een geweldige bos krullen te creëren met je stijltang. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *