Tips

Help, de zomer komt eraan! Waar moet ik op letten met mijn haar?

De zomer is weer in aantocht. Je staat weer te springen om lekker naar buiten te gaan en gezellig een terrasje te pakken met je vrienden, naar het zwembad of strand te gaan. Je hebt alles voor de zomer weer in je tas gedaan zoals je zonnebril en zonnebrand, maar hoe zit het eigenlijk met ons haar?

Kunnen wij onze haren ook extra beschermen tegen de zon net zoals we dat met onze huid doen? Wij van de “Haarstijl Specialist” hebben voor jou gekeken waar jij op moet letten aankomende zomer.

1. Je haar beschermen tegen de zon

Je haar beschermen tegen de zon is geen overbodige luxe. Na enkele dagen in de felle zon kan je haar zonder de juiste verzorging eruit gaan zien als een bos stro. Je haar kan gaan bij de punten gaan splijten, door het splijten gaan afbreken of beschadigen. Je haar kan er ook heel pluizig van worden als het niet de goede verzorging krijgt. Het haar is dan zo uitgedroogd en futloos. In de meeste gevallen is het vaak een combinatie van de bovengenoemde dingen.

Wat er ook kan gebeuren is dat wanneer je net naar de kapper bent geweest voor een nieuw kleurtje dat deze lichter wordt of zelfs heel erg gaat vervagen. Dan ben je dus eigenlijk voor niks naar de kapper geweest. Dit wil iedereen toch graag voorkomen?

2. Tips om je haar verzorgen in de zomer

Met een aantal kleine voorbereidingen kun jij je haar helpen om de zomer door te komen. Wat kun je het beste doen aan verzorging? We hebben hieronder een aantal tips voor jullie.

Tip 1: Denk goed aan je eet en drinkpatroon. Dit is altijd van belang maar in de zomermaanden verlies je meer vocht dus zorg ook dat je voldoende vocht binnen krijgt. Denk er ook aan om fruit te eten. Hierin zitten veel vitamines die goed zijn voor jouw haar.

Tip 2: Draag een hoed om de zon te vermijden op je hoofd. Hiermee bescherm je niet alleen je haar maar ook je hoofdhuid en gezicht. De hoed is natuurlijk ook een leuke accessoires in de zomer.

Tip 3: Draag je haar in een staart, vlecht of knotje. Doordat je haar samengebonden is, stelt het minder bloot aan de zon. Denk er alleen aan dat je je haar niet te strak vast hebt. Het haar moet natuurlijk niet stikken omdat het zo vast zit.

Tip 4: Op terug te komen op tip 3, gebruik elastiekjes zonder metalen tussen stukje. Dit metalen stukje kan je haar makkelijk breken. Gebruik daarom een elastiekje zonder metalen tussenstuk, scruchie of Invisibobble.

Tip 5: De zon is vaak het felst tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Zorg er dan voor dat je niet direct in de zon ligt. Ga lekker onder de parasol, deze houdt een deel van de zonnestralen tegen of ga even iets drinken bij een strandtent. Dit is niet alleen beter voor je haar maar ook voor je huid.

Tip 6: Voordat je gaat zwemmen kun je het beste je haar wassen met een conditioner. Een conditioner zorgt ervoor dat de haarschubben goed sluiten. Hierdoor kan je haar minder chloor en/of zoutwater opnemen. Daarnaast kun je voordat je het zwembad induikt eerst je haar met kraanwater nat maken. Hierdoor heeft je haar al veel (schone) vocht opgenomen in het haar en is ook de kans dat het chloor en/of zout water minder opneemt.

Tip 7: Ondanks dat je alles hebt gedaan van tip 6, komt er toch chloor en/of zoutwater water in je haar terecht. Het is daarom heel belangrijk om na het zwemmen je haar ook weer goed uit te spoelen met schoon water. Hierdoor verminder je de kans weer op beschadiging van jouw haar.

Tip 8: Om de tips goed af te sluiten is er nog één belangrijk ding. Verzorg je haar goed met producten met uv-bescherming erin. (lees hieronder verder) Koop ook een haarmasker met deze bescherming en gebruik deze 1 á 2 keer in de week. Je haar heeft heel wat te verduren in de zomermaanden. Hiermee ondersteun jij jouw eigen haar.

Tip 9: Er zijn ook sprays met SPF. Deze producten kunnen jouw haren net wat extra bescherming geven tegen de zon. Kies wel altijd een SPF spray zonder alcohol, anders raakt je haar alleen maar uitgedroogd en dat willen we nou juist graag voorkomen.

3. Moeilijke termen

In de zomer is het belangrijk om je haar extra te verzorgen tegen uitdrogen. Daarom moet je producten kopen die het volgende bevatten. Hierdoor bescherm je jouw haar.

UV-filters: Deze filters beschermen je haren tegen de uv-straling van de zon.
Glycerine: Niet ieder product bevat dit ingrediënt. De meeste producten houden alleen het bestaande vocht in het haar vast. Glycerine zorgt ervoor dat het vocht uit de omgeving aan trekt en hydrateert. Zo blijft het vochtgehalte goed in het haar.
Oliën: Oliën voeden je haren intensief en geven extra glans. Die extra glans kan ons haar zeker wel gebruiken in de zomermaanden.
Antioxidanten: de oxidanten herstellen het haar en beschermen het haar ook intensief.

4. Wat als het te laat is?

Soms heb je geen goede conditioner bij je in de buurt, of spring je iedere dag in het chloor of zoute water. Hoe kan jij nou die droge en pluizige warboel nog herstellen? Hieronder geeft de “Haarstijl Specialist” je een aantal tips om jouw haar te herstellen.

Tip 1: Slaap met een haarmasker of conditioner in. Als jouw haren droog zijn, kan het een idee zijn om met een van bovenstaande producten in je haarpunten te gaan slapen. ’s Nachts krijgt het dan voldoende tijd om in te trekken, zodat je de volgende dag weer met redelijk glad haar aan de dag kunt beginnen.

Tip 2: Gebruik af en toe een stijltang. We weten allemaal dat een stijltang schade kan brengen aan het haar. Tegenwoordig zijn er zoveel hittebestendige sprays op de markt. Hierdoor wordt jouw haar beschermt en kun je het mooi in model krijgen en een mooie glans over jouw haar. Wat ook een optie is, is de stoomstijltang. Deze zorgt ervoor dat het vocht balans in jouw haar goed blijft.

Tip 3: Gebruik een verzorgende haarolie. Een haarolie gaat diep in de haar en maakt het lekker zacht. Ook de droge, poreuse punten wordt door de olie aangepakt en geeft je haar een gezondere uitstraling. Waar je wel rekening mee moet houden is dat gespleten haarpunten niet ineens verdwijnen, ze worden alleen minder zichtbaar.

Tip 4: Bij mensen met blond haar zie je wel eens in de zomer dat ze een groene waas over het haar krijgen door het chloorwater. Wat kun je hier tegen doen? Je haar wassen met ketchup. Ketchup is namelijk rood en staat in de Kleurenster van Oswald tegenover groen dus zal het rode van de ketchup het groene uit je haar trekken. Het kan zijn dat je dit moet herhalen. Wat je ook kunt proberen is een mengsel van citroensap en bakpoeder.

We hopen dat jij jouw haar nu een stuk beter kunt beschermen in de zomer! Mocht je vragen hebben dan kun je altijd contact opnemen met By Kell Hair & Color Expert te Geesteren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie