Een haartransplantatie wat je moet weten
Tips

Een haartransplantatie: wat je moet weten

Niemand zit er op te wachten om haar kwijt te raken. Kaal worden is een natuurlijk proces dat je niet kunt tegenhouden, maar je kunt er wel wat aan doen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat zit zo: het natuurlijke proces van kaal worden houd je niet tegen, maar je kunt wel haar laten terugplaatsen door middel van een haartransplantatie. Wat moet je weten over haartransplantaties?

Ook voor vrouwen

Kaal worden is iets dat doorgaans mannen overkant. Dus denk je bij een haartransplantatie vaak ook aan mannen. Maar dat betekent niet dat haartransplantaties alleen bij mannen worden uitgevoerd. Hoewel het maar weinig voorkomt dat vrouwen met echte kaalheid te maken krijgen, komt haartuitval en dunner wordend haar wel regelmatig voor. Daar om is het goed om te weten dat ook vrouwen in aanmerking kunnen komen voor een haartransplantatie. Ook is belangrijk om te vermelden dat het niet in alle gevallen nodig is om het hoofd kaal te scheren om de transplantatie te laten uitvoeren, want het ook voor vrouwen interessanter maakt.

Donorgebied is noodzakelijk

Het haar dat je transplanteren moet ergens vandaan komen. In veel gevallen is dat uit de nek, omdat dat vaak een van de laatste plekken is waar het haar verdwijnt bij het kaal worden. Zolang er hier voldoende haar zit, is een haartransplantatie in veel gevallen mogelijk. Maar als je er te laat bij bent en daar onvoldoende haar over is, dan gaat het helaas niet meer. Ook als je kaal geworden bent als gevolg van een ziekte en helemaal geen haar meer over hebt, ontbreekt er een donorgebied en kan er dus geen haartransplantatie meer worden uitgevoerd.

FUE en FUT

Door de bank genomen zijn er twee leidende methodes voor het uitvoeren van een haartransplantatie. Dat is ten eerste de FUE-methode, wat staat voor Follicular Unit Extraction. Bij deze methode haalt de uitvoerende chirurg één voor één haarfollikels uit het donorgebied met behulp van een micropunch. De tweede methode is de FUT-methode. Daarbij haalt de chirurg een reepje huid met haar uit het donorgebied om daar de individuele haarfollikels uit te extraheren. Het voordeel van deze methode is dat er dan meer follikels in één sessie geoogst kunnen worden. Daarom is het ook de meest geschikte methode voor gevallen waarbij er veel haren getransplanteerd moeten worden, oftewel als er sprake is van veel kale ruimte die opgevuld moet worden. Bij beide methodes moeten er kleine incisies gemaakt worden om de haren op de nieuwe locatie te plaatsen.

Littekens en haaruitval

Littekens en haaruitval

Misschien vraag je je af of je littekens krijgt als gevolg van de chirurgische ingreep, want zo klinkt het natuurlijk wel als je bovenstaande leest. Dat is gelukkig met de ontwikkelingen van de techniek steeds minder het geval, maar dat wil niet zeggen dat het niet voorkomt. Zeker bij de FUT-methode, waarbij er een reepje huid uit het donorgebied gehaald, is het risico op littekens zeker aanwezig. Gelukkig wordt die methode steeds minder toegepast. Verder is het van belang om te weten dat het gebruikelijk is dat het getransplanteerde haar na de ingreep uitvalt. Dat lijkt maar verontrustend maar is niets om je zorgen over te maken, want daarna groeit er weer haar vanuit de achtergebleven haarwortels.

Nu je zo’n beetje wat je moet verwachten, moeten we ook nog even over de kosten van een haartransplantatie hebben. Die kunnen we niet exact voorspellen, maar wel is het zo dat het gaat om een van de duurdere cosmetische ingrepen. Afhankelijk van de grootte van de kale plek die opgevuld moet worden, de dikte van je haar en de kwaliteit van je donorgebied kun je rekenen op kosten tussen de 2.000 en 6.000 euro. In het buitenland kan het wellicht goedkoper, maar het is wel van belang dat je gebruik maakt van de diensten van een ervaren en goed aangeschreven chirurg die volgens het boekje werkt, zodat de kans op een slecht resultaat en infecties zo klein mogelijk blijft.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *