Zo kun je haar krullen zonder hitte
Tips

Zo kun je haar krullen zonder hitte

Hoewel het gebruik van een krultang of stijltang voor het creëren van mooie krullen misschien een piece of cake is met de juiste tools; het liefst wil je gewoon je haar krullen zonder hitte. In ieder geval zo nu en dan. Bovendien heb je misschien niet altijd je krultang op zak, maar wil je wél de show stelen met een prachtige krullenbos. 

Gelukkig kun je ook prima krullen maken zonder hitte, al moet je wel even weten hoe je dit voor elkaar krijgt. Er zijn een aantal simpele manieren om dezelfde resultaten te bereiken, zonder maar een vleugje warmte toe te voegen!

Klinkt dat je goed in de oren? Lees dan snel verder voor een aantal geweldige tips voor het maken van mooie krullen zonder hitte!

Waarom zou je je haar willen krullen zonder hitte?

Het gebruik van hete tools zoals föhns, stijltangen en krultangen vergroten de kans dat je haar beschadigd raakt enorm. Sommige tools hebben bijvoorbeeld geen temperatuurregeling. Ze bevatten mogelijk maar één instelling of de 3 basisopties laag, gemiddeld en hoog, waardoor je nooit zeker weet of je haar wel tegen de gekozen temperatuur kan. 

Sommige tools hebben meer controle, maar bezitten temperaturen die een maximum van meer dan 230 graden kunnen bereiken. Dit onder het motto: hoe hoger de temperatuur, hoe beter de styling, maar dat is niet bepaald het geval! 

Zonder hitte krullen houd je haar gezond

Wat nóg beter zou zijn dan verschillende temperatuurregelingen, is een haarkruller zonder hitte. Blootstelling aan te veel warmte verandert namelijk de vorm van de keratinestrengen van je haar.

Hoge temperaturen zetten de ⍺-keratine om in β-keratine, wat uiteindelijk leidt tot zwakker haar met minder elasticiteit, dat vatbaarder wordt voor beschadiging. Wanneer de keratine eenmaal is gesmolten, behoudt je haar die vorm bovendien, en is het dus niet omkeerbaar.

Voordelen van krullen maken zonder warmte

Het houdt het vocht op pijl

Je haar bestaat uit verschillende bindingen, waaronder vetten, oliën en pigmenten, water en keratine. De cortex is het binnenste deel van je haarlokken en bevat watermoleculen die zijn gebonden aan de keratine-eiwitten.

Wanneer je je haar gaat krullen zonder hitte, blijven de natuurlijke oliën in je haar behouden en verdampen de watermoleculen niet, waardoor de keratinestructuur niet wordt aangetast. Te hoge temperaturen zorgen er namelijk voor dat het vocht snel opdroogt, wat de structuur van elke streng beïnvloedt en de buitenste haarlaag kan doen barsten. Hierdoor wordt je haar kwetsbaarder voor verdere schade.

Gespleten punten en klitten zijn verleden tijd

Haarschubben overlappen elkaar, zoals bij dakpannen. Op gezond haar liggen deze schubben gesloten en plat. Wanneer het haar beschadigd raakt door hitte, gaan de schubben open en omhoog staan, waardoor gespleten punten en klitten ontstaan. Ga je je haar krullen zonder warmte? Dan zijn deze problemen helemaal niet meer aan de orde. Bye bye gespleten haarpunten!

Zo weet je dat het tijd is om te gaan krullen zonder hitte

Beschadigd haar zorgt ervoor dat je haar heel poreus wordt. Dat betekend dat het minder elastisch is en meer vatbaar is voor breuk.

Haarporositeit wordt gecategoriseerd als laag, normaal of hoog. Om de porositeit van je haar te testen, pak je een haarpluk en laat deze in een kopje water vallen. Als de pluk naar de bodem van de cup zakt heb je heel poreus haar. Blijft de pluk juist drijven? Dan is de porositeit laag. En als de pluk naar het midden zakt heb je een normale porositeit. 

Heb jij laag of zeer poreus haar? Dan wordt het tijd om je haren te gaan krullen zonder warmte!

Hoe krul je je haar zonder hitte

Dit alles gezegd hebbende, is het tijd om to the point te komen. Je vraagt je nu vast af: ‘Hoe maak je krullen zonder hitte?’. Het antwoord is dat het verrassend eenvoudig is om een ​​verscheidenheid aan krullen te creëren, zonder het gebruik van warmte. Van zachte golven tot volumineuze krullen: dit zijn een aantal topmethodes om zonder hitte te krullen:

‘Speld krullen’

Dit is een geweldige manier om je bestaande krullen meer definitie te geven. Deze methode houdt simpelweg in dat je je lokken om een ​​vinger wikkelt en de opgerolde delen vastzet met haarspelden of clips tot aan je hoofdhuid. Deze stijl werkt vooral goed voordat je naar bed gaat, omdat de resultaten het beste zijn na een nachtje dragen. Je kunt je krullen eventueel met een sjaal bedekken om de look te beschermen.

‘Sjaalmethode’

Deze methode is top voor het creëren van golvend haar zonder hitte. Begin met vochtig of droog haar en pak je sjaal erbij. Klem deze vast bovenop je hoofd en draai je haar lichtjes om de stof, weg van je gezicht.  Ben je klaar? Knoop de twee uiteinden dan aan elkaar. Ga vervolgens slapen en schud de volgende ochtend al je mooie krullen uit de sjaal. Spray ze in met een lichte lak en that’s it; je prachtige golven zijn een feit!

Vlechtjes

Heb je het druk en wil je niet teveel tijd besteden aan het krullen van je haar? Dan is vlechten een gemakkelijke optie. Deze methode van krullen zonder hitte is vooral geschikt voor iedereen die  strandachtige golven wil.  

Verdeel je haar verticaal in drie secties, één aan elke kant, en een aan de achterkant die door het midden van je hoofd loopt. Je krijgt dan de meest consistente krullen. Vlecht de uiteinden losjes om klitten te voorkomen en zorg dat je haar vochtig is; dit zorgt voor extra stevigheid. 

Ook vlechtjes kun je het beste de hele nacht laten zitten voor een optimaal resultaat. Schud de vlechtjes de volgende dag zachtjes uit en breng ze met je vingers in het gewenste model. 

Badjaslint

Het klinkt een beetje gek, maar je kunt zelfs je badjas gebruiken om krullen te maken zonder hitte. Hoe doe je het? Stap onder de douche, was je haar en breng vervolgens een verstevigende mousse aan (zorg ervoor dat je haar handdoekdroog is, dat is beter voor je krullen).

Pak dan je badjaslint erbij en leg het midden van de band op het midden van je hoofd (je kunt hem eventueel vastzetten met een speld). Wikkel de uiteinden van je haar daarna om de band heen en maak de uiteinden vervolgens vast met een elastiekje. 

Na een nachtje slapen haal je het badjaslint weer uit je haar. Kijk in de spiegel en zie daar… prachtige krullen! Wil je kort haar krullen zonder hitte? Dan kun je ook sokken gebruiken.

Haarband

Een ouderwetse haarband maakt het heel gemakkelijk om je haar ’s nachts te krullen. Deze methode maakt niet echt strakke krullen, maar wel prachtige losse golven. Pak simpelweg een elastische haardband en doe deze om zoals je normaal gesproken zou doen. 

Neem vervolgens een paar haarlokken en wikkel deze zo vaak als het kan over en onder de band. Ga slapen, haal de haarband er ’s ochtends uit en kam je vingers erdoorheen om de krullen te scheiden.

T-shirt-methode

Deze methode lijkt op de haarbandmethode, maar creëert veel meer veerkrachtige, ringachtige krullen in plaats van zachte golven. 

Voor deze metode neem je een ​​T-shirt en maak je er een touw mee. Bind de uiteinden van het ‘touw’ samen met een elastiekje en plaats het op je hoofd. Trek vervolgens, beginnend aan de voorkant, een haarlok op en wikkel het rondom het shirt. Zodra alles is omwikkelt, wacht je tot het droog is en verwijder je het T-shirt. Gebruik je vingers om de krullen te scheiden en spray ze in met een haarlak. 

‘Twists & Turns’

Twist & Turns kun je maken met allerlei items: een stuk toiletpapier, schone make-updoekjes of iets anders dat je in huis hebt. Vooral als je snel krullen wilt maken zonder hitte in kort haar, is deze methode top. Met lang haar kan het namelijk veel tijd kosten.  

Hoe doe je het? Neem simpelweg een klein gedeelte van je (natte) haar en rol deze vanaf de onderkant op in het twistmateriaal. Zodra je de hoogte hebt bereikt waar je wilt dat je krul begint, knoop je de twist af.

Herhaal dit over je hele haar en laat het vervolgens op natuurlijke wijze drogen of gebruik de koude stand van je föhn. Haal vervolgens alle twist eruit en maak de krullen los met je vingers. Je kunt hiermee allerlei soorten krullen maken, van strakke krullen tot losse golven. 

Krulspelden

Misschien heb je ze nog wel eens gezien; de ouderwetse haarrollers of krulspelden, waar mensen vroeger heel hun hoofd mee vol zetten om krullen te creëren. Je kunt je het haast niet meer voorstellen, maar deze krulspelden zijn vandaag de dag nog steeds geweldig om mee te krullen zonder hitte. 

Neem een ​​douche, wacht tot je haar voor ongeveer 80% droog is en rol het in secties op in de haarrollers. Wikkel je haar daarna in een laken of een sjaal om ervoor te zorgen dat de krullers goed op hun plek blijven, en ga lekker slapen. Maak ’s ochtends alle krulspelden los, kam ze met je vingers door, spray in met haarlak en that’s it!

Dit waren de beste manieren om je haar te krullen zonder hitte. Er zijn er nog veel meer, maar hier kun je waarschijnlijk al prima mee uit de voeten. Kies je favoriete manier en ga meteen aan de slag!

Tips om je haar te beschermen tegen hitte

Kun je toch echt niet zonder je krultang en is krullen zonder hitte niks voor jou? Bekijk dan de volgende tips om ervoor te zorgen dat je haar zo weinig mogelijk beschadigd raakt door de hitte:

1. Gebruik een hittebeschermende spray

Ondanks dat het én heel goedkoop is én amper tijd kost, wordt het gebruik van een hittebeschermende spray helaas nog vaak overgeslagen. Het lijkt misschien allemaal extra moeite, maar dit product bespaart je écht een hoop stress en verbrande lokken. 

Spray je haar voordat je begint met krullen dan ook altijd in met een hittebeschermer, zodat je zeker weet dat je haar niet verbrand. Natuurlijk is dit geen garantie, maar het kan sowieso geen kwaad. Dus waarom zou je riskeren dat je mooi lokken beschadigd raken?

2. Gooi je oude krultang weg

Krultangen en stijltangen die jaren oud zijn, missen een aantal super belangrijke functies, die tools van tegenwoordig wel hebben. Denk bijvoorbeeld aan temperatuurregeling, ionische functie, keramische platen etc. 

Misschien denk je dat je oude krultang van 10 jaar geleden het nog prima doet. Maar ook al voelt hij misschien heet aan, het kan zijn dat hij niet goed meer verwarmt, waardoor je waarschijnlijk te vaak over elke pluk gaat. Het gevolg, je raad het al: je haar verbrand en breekt af. 

Investeer dus in een goed krul- of stijltang die over de juiste functies beschikt, waardoor je minder kans hebt op permanente beschadiging. 

3. Krul je haar niet wanneer het nat of vochtig is

Anders dan bij krullen zonder hitte, wil je bij het krullen met een krultang juist absoluut niet dat je haar nat is. Het kan dan namelijk super snel gaan verbranden (je hoort het misschien wel eens sissen).

Wacht dus altijd met krullen totdat je haar helemaal is opgedroogd. En daarmee bedoelen we dus niet dat het handdoekdroog is. Zodra je begint en je hoort gesis, stop je direct met krullen en wacht je even totdat je zeker weet dat je haar volledig droog is. 

4. Gebruik de krultang niet te lang op je lokken

Het is meestal genoeg om een krul of stijltang slechts een paar seconden op de lok te houden. Vaak wordt dit echter overdreven, waardoor je haar onnodig veel te veel hitte te verduren krijgt. Probeer in het gevolg dus om de tang zo kort mogelijk op je haar te houden.

Conclusie

Je hebt nu antwoord op de vraag: ‘Hoe maak je krullen zonder hitte’? En zoals je hebt gelezen; dit is helemaal niet zo moeilijk en er zijn tal van methoden die je kunt gebruiken. Ga je voor vlechtjes? Voor de ouderwetse krulspelden? Voor de T-shirt-methode of misschien wel voor Twists & Turns? Aan jou de keus!

Je haren krullen zonder warmte is een geweldige manier om toch die mooie, sexy krullen te krijgen, zónder dat je haar beschadigt raakt. Je moet even weten hoe het moet, maar dan heb je ook wat. Succes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *